CO2 neutraal fietspad
Het eerste CO2-neutrale fietspad van beton in Europa is geopend op het terrein van cementindustrie ENCI te Maastricht. ENCI heeft bij de aanleg van dit project vrijkomende CO2 geneutraliseerd via een zogenaamde ‘carbon compensation' regeling. KWS Infra heeft, samen met BKB Infra en ENCI, de carbon footprint berekend en extern laten valideren.
Deze footprint betreft de vrijkomende CO2 bij productie, vervoer en verwerking van alle bouwmaterialen. De Heidelberg Cement Group, de moedermaatschappij van ENCI en Mebin, biedt als eerste cementindustrie in de wereld deze regeling aan voor haar klanten. Heidelberg Cement heeft internationale certificaten gekocht die investeren in groene projecten, zodat de berekende footprint wordt gecompenseerd. In het geval van het fietspad gaat het om een lokaal windenergieproject in India.
Herinrichtingsplan
Het fietspad maakt onderdeel uit van een herinrichtingsplan van het groevegebied en het eindigt bij een vijver waar in 2012 een semi-drijvend theehuis van duurzaam beton komt. Bij het ontwerp is gelet op een hoog fietscomfort en een optimale landschappelijke aansluiting bij de Sint Pietersberg. Er is gekozen voor een antraciet-kleurig fietspad, aan één zijde voorzien van een okergele 350 mm hoge beton barrier ter afscheiding van de naastgelegen halfverharde rijweg. Deze constructie is in het donker zichtbaar via energiearme LED-verlichting die in het beton is opgenomen. De fundering van het fietspad bestaat uit silex (vuursteen) dat vrijkomt bij het winnen van kalksteen in de groeve van ENCI. Lokale toepassing draagt bij aan vermindering van de carbon footprint van het fietspad.
Werkzaamheden BKB Infra
BKB Infra heeft het beton machinaal aangebracht met een slipformpaver die een energie-efficiënte en arbeidvriendelijke aanleg garandeert. Betonnen fietspaden zijn optimaal bestand tegen boomwortels, weer en wind, blijven vormvast, hebben een levensduur van ten minste 50 jaar en zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Het beton is 100% recyclebaar, na breken is het toepasbaar als vervanger van primair zand en grind.